Klassisk svensk limpa är en riktig vardagsfavorit. Jag brukar skära upp den i skivor och frysa ner och sedan ta fram och rosta efter behov. Enkelt och otroligt gott!
Svensk limpa
25 g jäst
1/2 dl vatten
2 dl mjölk
25 g smör eller margarin
1/2 dl ljus sirap
1 tsk salt
2 tsk brödkryddor
8 dl rågsikt
1. Smält matfettet. Blanda i vatten, mjölk, sirap, salt och kryddor och värm till 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke och blanda med lite av degspadet. Rör tills jästen löst sig helt.
3. Tillsätt resten av degspadet och mjölet. Knåda i maskin i ca 5 minuter eller för hand i ca 10 minuter tills det blir en smidig deg.
4. Låt jäsa under bakduk i rumstemperatur i 40 minuter.
5. Knåda degen på mjölat bakbord. Forma den till en limpa och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
6. Låt jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter.
7. Grädda i 200 grader ca 30 minuter. Limpan är färdig när den låter ihålig om man knackar lätt på undersidan.
8. Pensla det nygräddade brödet med vatten blandat med sirap för att få en blank och fin yta. Låt svalna på galler under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar