Välkommen till min blogg!

Välkommen till min blogg!

måndag 16 januari 2012

Bagels

Ibland är det gott med en rejäl brunch och då är bagels ett måste. Bagels är roliga att baka eftersom de kokas i vatten innan de gräddas i ugnen. De blir härligt luftiga inuti och får en fast och lite söt yta.

Bagels (8 st) 
25 g jäst
2 1/2 dl fingervarmt vatten
1 msk olja
1/2 msk salt
1 msk socker
6 dl rågsikt
1-2 dl vetemjöl special

Kokning:
3-4 liter vatten
1 msk socker eller honung

Pensling och garnering:
1 uppvispad äggvita
Vallmofrön eller sesamfrön

1. Smula jästen i en bunke och lös upp med vatten, olja, salt och socker. Tillsätt mjölet lite i taget.
2. Arbeta degen riktigt noga, minst 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 60 minuter.
4. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i 8 bitar. Rulla varje bit till en ca 30 cm lång längd. Forma varje längd till en krans och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt.
5. Jäs under bakduk i ca 45 minuter.
6. Koka upp vatten och socker eller honung i en stor kastrull.
7. Lägg i bröden, några i taget, och koka dem i 2-3 minuter per sida. Låt rinna av och lägg tillbaka dem på plåten.
8. Pensla med uppvispad äggvita och strö över vallmo- eller sesamfrön.
9. Grädda i 200 grader ca 25 minuter. Låt svalna på galler.

Servera med cream cheese, skinka, sallad, tomat och gurka eller ät den på klassiskt sätt med cream cheese och marmelad. Vill man ha en matigare bagel är laxröra gott som fyllning.




På min brunch hade jag förutom bagels även muffinsfrallor,
äggröra, bacon och självklart pancakes.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar