Gott och klassiskt matbröd. Det finns oändligt många olika recept på hålkakor, det här med rågsikt ger mjuka och lite söta kakor. Ett tips för ett mer smakrikt bröd är att smaksätta degen med 2 tsk malda pomeransskal eller 2 tsk anis och fänkål.
Hålkakor med rågsikt (4 kakor)
50 g jäst
50 g smör
5 dl lättmjölk
1/2 dl brödsirap
2 tsk salt
ca 13 dl rågsikt
1. Finfördela jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt blandningen bli 37 grader. Häll den över jästen och rör tills jästen löst sig.
2. Tillsätt sirap, salt och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Strö över lite mjöl och jäs under bakduk i ca 40 minuter.
3. Arbeta ihop degen på mjölat bakbord. Dela den i fyra delar och rulla delarna till bullar.
4. Kavla eller platta ut bullarna till rundlar, ca 18 cm i diameter. Ta ut ett hål i mitten. Lägg kakorna på plåtar och nagga dem ända ner till plåten på flera ställen med en brödnagg eller gaffel.
5. Låt jäsa i ca 30 minuter under bakduk.
6. Grädda kakorna mitt i ugnen i 200 grader i ca 15 minuter. Låt svalna på galler under duk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar