Supergoda semlor (8 st)
25 g jäst
1 1/2 dl mjölk
1 krm salt
1/2 tsk kardemumma
1/2 dl vit sirap
1 litet ägg
1/2 tsk hjorthornssalt
ca 5 dl vetemjöl
Ägg till pensling
Fyllning:
ca 100 g mandelmassa
Mjölk
Vispgrädde
Florsocker
1. Smält smöret. Häll i mjölken och låt blandningen bli 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke och lös upp den med degspadet. Tillsätt salt, kardemumma, sirap, ägg, hjorthornssalt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig.
3. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 40 minuter.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda ut alla luftbubblor. Dela degen i ca 8 delar och baka ut till runda släta bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och jäs under bakduk i ca 30 minuter.
5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i 225 grader 8-10 minuter.
6. Låt bullarna kallna på galler under bakduk.
7. Skär av lock på bullarna och gröp ur en del av inkråmet. Riv mandelmassan grovt och blanda med inkråmet. Tillsätt mjölk tills röran blir smidig och får önskad konsistens.
8. Fyll bullarna med mandelmasseröran. Vispa grädden och spritsa eller klicka på den på bullarna. Lägg på locken och pudra över florsocker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar