Luftiga, lätta och mjuka bullar bakade på Manitoba cream. Det går även att använda vanligt vetemjöl, men specialmjölet ger extra jäskraft och luftighet. Det är inte ofta jag bakar bröd på enbart vitt mjöl, men ibland blir man sugen på en riktigt vit fralla som bara smälter i munnen och då är det här receptet perfekt. Jag lyxar till det med lite grädde i degvätskan ibland, men det är inte nödvändigt.
Frukostbullar med Manitoba cream (12 st)
25 g jäst
2 1/2 dl mjölk
1/2 dl grädde
1/2 dl olja
1 tsk salt
2 tsk strösocker
ca 7 dl Manitoba cream
1. Smula ner jästen i en degbunke. Värm mjölk och grädde till max 37 grader, häll vätskan över jästen och rör om tills jästen löst sig.
2. Tillsätt olja, salt, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen ordentligt i minst 10 minuter i maskin. Det är extra viktigt att arbeta degen länge när man bakar med Manitoba cream.
3. Jäs under bakduk i ca 45 minuter.
4. Knåda degen smidig på mjölat bakbord, tillsätt eventuellt mer mjöl. Dela degen i 12 bitar och forma släta bullar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
5. Jäs under bakduk i ca 30 minuter.
6. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar