Mjuka och luftiga tekakor som lätt blir en frukostfavorit.
Tekakor (10 st)
2 1/2 dl havregryn
2 1/2 dl mjölk
1 dl vatten
50 g smör
25 g jäst
1 msk strösocker
2 msk ljus sirap
1/2 tsk hjorthornssalt
1/2 tsk salt
ev. 1/2 tsk mald pomerans
1 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
2-3 dl vetemjöl
Sirapsvatten: 1 dl varmt vatten+1 tsk ljus sirap
1. Värm mjölken och vattnet i en kastrull till lite varmare än fingervarmt.
2. Blanda vätskan med havregrynen i en bunke. Klicka i smöret. Låt stå i ca 20 minuter.
3. Smula ner jästen i bunken och rör tills den löst sig.
4. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta till en smidig deg.
5. Låt jäsa under bakduk i minst 40 minuter.
6. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela den i 10 delar. Rulla dem till släta bullar och låt vila ca 5 minuter. Kavla ut varje bulle till en oval kaka, ca 1/2 cm tjock.
7. Lägg tekakorna på plåtar med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel.
8. Låt jäsa under bakduk ca 40 minuter.
9. Grädda i 200 grader 8-10 minuter.
10. Pensla med sirapsvatten direkt när du tagit ut tekakorna ur ugnen. Låt svalna under bakduk på galler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar