Långjäst lite segt bröd med stora bubblor. Jag blandar olika mjölsorter och gryn för att få ett nyttigare och mer smakrikt ciabattabröd. Lite lingonsylt i degen ger också karaktär till brödet.
Ciabatta (10 st)
1/4 paket jäst (12,5 g)
2 1/2 dl vatten
1/2 dl mjölk
1 tsk salt
1 msk flytande honung
1/2 dl lingonsylt
2 dl havregryn
1/2 dl vetekli
2 dl rågsikt
3 dl vetemjöl
1. Rör ihop ingredienserna till en lös deg. Strö över mjöl, sätt över plastfolie och låt jäsa ca 2 timmar.
2. Häll ut den kladdiga degen på ett ordentligt mjölat bakbord och strö över mjöl. Klappa ut degen till en rektangel, någon centimeter tjock. Degen ska arbetas så lite som möjligt för att behålla de fina jäsbubblorna, knåda inte!
3. Dela degen i bitar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 1 timme.
4. Grädda i mitten av ugnen i 225-250 grader 10-15 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk för att få en knaprig skorpa.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar