Det här receptet är taget från Göteborgskex kakserie "bageriets bästa". Det är havrekakor med smak av hasselnötter, russin och choklad. De är goda men inte så söta och känns nästan lite nyttiga. De passar kanske bättre som ett lyxigare mellanmål än när man är sugen på något sött till fikat.
Havre och himmelrike (ca 20 stora kakor)
3 dl vetemjöl
6 1/2 dl havregryn
150 g rumsvarmt smör eller margarin
1 1/4 dl strösocker
2 msk ljus sirap
1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver
2 dl russin, hackade
3 1/2 dl mörk choklad, hackad
1 1/2 dl hasselnötter, hackade
1/2 dl vatten
1. Blanda mjöl, havregryn, smör, socker och salt så att konsistensen blir ungefär som brödsmulor. Tillsätt sirap, russin och vatten och blanda samman till en deg. Blanda slutligen i chokladen och nötterna.
2. Rulla försiktigt degen till en stor rulle eller flera små. Lägg degrullarna i kylskåpet i 30 minuter. Skär sedan degen i ca 1 cm tjocka skivor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. (Det går också bra att forma bollar av degen direkt och platta ut dem lite på plåten.)
3. Värm ugnen till 200 grader. Sätt in kakorna i ugnen och sänk samtidigt temperaturen till 175 grader. Grädda kakorna i 10-15 minuter. Ta ut dem och låt svalna på ett ugnsgaller.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar