På första advent blev det naturligtvis lussekattsbak. Det finns inget mysigare än att tända första ljuset, dricka glögg och njuta av nybakta, varma lussekatter!
Lussekatter (ca 30 st)
50 g jäst för söta degar
150 g smör
5 dl mjölk
1 g saffran (2 kuvert)
1 sockerbit
250 g kesella
1/2 tsk salt
1 1/2 dl vit sirap
1 ägg
ca 17 dl vetemjöl
Ägg till pensling
Russin
1. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret, häll på mjölken och låt bli fingervarmt, 37 grader. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resterande degspad. Mortla saffran med en sockerbit till ett fint pulver. Tillsätt det samt övriga ingredienser, mjölet lite i taget, och arbeta degen smidig.
2. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, 45-60 minuter.
3. Arbeta ner degen i bunken och ta upp den på mjölat bakbord. Knåda degen smidig, tillsätt eventuellt mer mjöl. Dela degen i 30 bitar och rulla ut till fingertjocka längder, ca 18 cm långa. Snurra in ändarna åt var sitt håll. Sätt russin i snurrorna.
4. Lägg på plåt och låt jäsa under bakduk i 30-45 minuter.
5. Pensla lussekatterna med uppvispat ägg och grädda i 250 grader 8-10 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar