Välkommen till min blogg!

Välkommen till min blogg!

söndag 10 april 2011

Hönökakor

Hönökakor är mjuksega och lite söta kakor som är lika goda med bara smör på som med något gott pålägg. De går bra att frysa in och värmas upp i ugnen så smakar de som nybakade!

Hönökakor
25 g jäst
50 g smör eller margarin
5 dl mjölk
1/4 dl ljus sirap
1/2 msk salt
1 tsk malda brödkryddor
4 dl rågsikt
4 dl vetemjöl

1. Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet, tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Lös upp jästen i lite av spadet.
2. Tillsätt resten av spadet, sirap, salt och brödkryddor. Blanda i det mesta av mjölet.
3. Arbeta degen blank och smidig. Strö över lite mjöl och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
4. Ta upp degen på en arbetsbänk och knåda den väl med resten av mjölet. Dela den i 6 jämnstora bitar. Låt jäsa på lätt mjölad arbetsbänk under bakduk i ca 25 minuter.
5. Kavla ut bitarna till stora, tunna kakor. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Nagga.
6. Grädda mitt i ugnen i 250 grader ca 5 minuter. Låt kakorna svalna på galler under bakduk. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar