Solbullar (40 st)
5 dl mjölk
1 dl strösocker
1 tsk salt
2 tsk stött kardemumma
150 g rumsvarmt smör
13 dl vetemjöl (ca 800 g)
Fyllning:
ca 4 dl vaniljkräm
Garnering:
smält smör
strösocker
1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och rör ut jästen i lite av mjölken. Tillsätt övriga ingredienser och bearbeta degen ordentligt tills den blir blank och smidig och släpper bunkens kanter.
2. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek i ca 30 minuter.
3. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i fyra delar och rulla dem till längder. Dela varje längd i 10 delar och rulla varje del till en slät bulle. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper.
4. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
5. Häll vaniljkrämen i en spritspåse. Gör ett hål med tummen i varje bulle. Fyll hålet med vaniljkräm.
6. Låt bullarna jäsa i ca 10 minuter.
7. Grädda bullarna gyllene i 225 grader mitt i ugnen i 6-8 minuter.
8. Pensla de avsvalnade bullarna med smält smör och strö över socker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar