Jordgubbstårta med lemon curd
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
en nypa salt
Fyllning och garnering:
3 msk saft, t ex hallon
3 msk hallonsylt
2 dl vaniljkräm
3 msk lemon curd
1 liter jordgubbar
4 dl vispgrädde, vispad
1. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
2. Smält smöret och rör i mjölken. Blanda det med äggsmeten.
3. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och sikta ner det i äggsmeten. Blanda försiktigt till en jämn smet.
4. Häll smeten i en smord och bröad springform, 19-22 cm i diameter.
5. Grädda i 175 grader ca 25 minuter.
6. Låt svalna och dela i tre bottnar.
7. Lägg en av tårtbottnarna på ett tårtfat. Droppa över hälften av saften. Bred ut ett tunt lager hallonsylt och täck med vaniljkrämen.
8. Lägg på nästa botten och droppa över resten av saften. Bred över lemon curd och ett lager av den vispade grädden. Skiva hälften av jordgubbarna och fördela dem över grädden.
9. Lägg på den sista bottnen som lock. Täck tårtan med grädde och garnera med jordgubbar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar