Ljusa frallor som passar bra på buffébordet. Manitoba cream gör dem luftiga och höga, men det går bra att byta ut det mot vanligt vetemjöl.
Bjudfrallor (25-30 st)
50 g jäst
3 dl mjölk, 37 grader
2 dl vatten, 37 grader
1 msk ljus sirap
1 tsk salt
75 g mjukt smör
4 dl rågsikt
ca 8 dl Manitoba cream
1. Smula ner jästen i en stor degbunke. Blanda mjölk och vatten och häll lite av vätskan över jästen. Rör tills jästen löst sig och tillsätt resten av vätskan.
2. Tillsätt sirap, salt, mjukt smör i bitar, rågsikt och nästan allt Manitoba cream.
3. Arbeta degen kraftigt i minst 10 minuter med hushållsassistent tills den blir blank och släpper bunkens kanter. Tillsätt eventuellt mer mjöl.
4. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek, ca 40 minuter.
5. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela den i bitar och rulla varje bit till en rund och slät bulle.
6. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta till dubbel storlek, ca 30 minuter.
7. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader ca 10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar