Gräddtårta med geléhallon
Tårtbotten:
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Fyllning och garnering:
ca 1 dl hallonsaft
ca 1 dl hallonsylt
2 dl vaniljkräm
1 banan
4 dl vispgrädde
Geléhallon och strössel
1. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
2. Smält smöret och rör i mjölken. Blanda det med äggsmeten.
3. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
4. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
5. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 30 minuter. Låt svalna och dela i tre skivor.
6. Lägg den understa delen av tårtbottnen på ett tårtfat. Pensla med hallonsaft för att tårtan ska bli saftig.
7. Bred på ett tunt lager hallonsylt.
8. Mosa bananen och blanda med vaniljkrämen. Bred ut blandningen över sylten.
9. Lägg på en till skiva tårtbotten. Vispa grädden och bred ut 1/3 av den på tårtan. Lägg på den översta skivan och bred resten av grädden över och runt hela tårtan.
10. Garnera med geléhallon och strössel eller annan valfri garnering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar