Välkommen till min blogg!

Välkommen till min blogg!

måndag 3 februari 2014

Havrerutor med frön

Gott och fiberrikt bröd med havregryn och frön. Brödet håller sig saftigt och fint i flera dagar.

Havrerutor med frön (16 st)
4 dl havregryn
5 dl kokande vatten
25 g jäst
1/4 dl rapsolja
2 tsk salt
1 msk flytande honung
1 dl blandade frön (t ex solros-, sesam- och linfrön)
2 dl grahamsmjöl
ca 3 dl vetemjöl
Blandade frön till garnering

1. Häll det kokande vattnet över havregrynen i en bunke, rör om och låt gröten svalna tills den är fingervarm (37 grader).
2. Blanda i smulad jäst, olja, salt, honung och frön.
3. Tillsätt grahamsmjölet och vetemjölet lite i taget. Arbeta till en smidig deg, gärna i maskin.
4. Täck bunken med en bakduk och låt jäsa i minst 45 minuter.
5. Häll ut degen på mjölat bakbord. Platta ut den till en ca 1 centimeter tjock platta. Dela i rutor.
6. Lägg bitarna på plåtar med bakplåtspapper. Pensla med vatten och strö över frön.
7. Låt jäsa övertäckta i minst 30 minuter, tills de jäst upp ordentligt.
8. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader ca 15 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar