Välkommen till min blogg!

Välkommen till min blogg!

måndag 29 oktober 2012

Köttfärspiroger

Gör gärna dubbel sats och frys in. Piroger är perfekt utflyktsmat!

Köttfärspiroger (12 st)
Deg:
25 g jäst
2 1/2 dl fingervarmt vatten
2 msk olja
1/2 tsk salt
6-7 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg

Fyllning:
400 g nötfärs
1 gul lök
1 msk smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk chilisås
1 tsk torkad timjan

1. Finfördela jästen i en bunke och rör ut den i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt och vetemjöl. Arbeta till en smidig deg. Täck över degen och låt den jäsa i ca 1 timme.
2. Skala och hacka löken. Fräs den och köttfärsen i smör. Krydda med salt, peppar, chilisås och timjan. Låt kallna.
3. Dela den färdigjästa degen i två delar. Kavla ut varje del till en stor kaka ca 30x45 cm och dela i 6 rutor på 15x15 cm.
4. Lägg ca 2 msk kall fyllning på varje degruta. Vik ihop och tryck till kanten med en gaffel. Lägg pirogerna på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa i ca 15 minuter.
5. Pensla pirogerna med uppvispat ägg och grädda i 225 grader ca 15 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar