Just nu kan jag inte få nog av glögg och pepparkakor. Det här receptet ger en lättkavlad deg och pepparkakorna blir kryddiga och goda.
Kryddiga pepparkakor
125 g smör
3/4 dl ljus sirap
1/4 dl mörk sirap
1 dl strösocker
1/2 dl farinsocker
1 msk kanel
1/2 msk ingefära
1/2 msk kardemumma
1/2 msk kryddnejlika
1 tsk malen pomerans
1 dl vatten
1 1/2 tsk bikarbonat
ca 7 dl vetemjöl
1. Smält smöret i en kastrull tillsammans med sirap och de båda sockersorterna. Tillsätt vattnet och kryddorna och låt dra en stund.
2. Blanda bikarbonat och vetemjöl och rör ner i smeten. Rör ihop till en lös deg.
3. Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylskåpet i minst ett dygn. Plastpåse är bättre än att slå in i plastfolie eftersom degen behöver plats att svälla.
4. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Ta en lagom stor degbit och kavla ut tunt. Stansa ut pepparkakor och lägg dem på smorda plåt eller plåtar med bakplåtspapper.
5. Grädda i mitten av ugnen i 200-225 grader ca 5-8 minuter, passa noga så att de inte blir brända.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar