Det här är mitt eget recept på baguetter. De är lätta att göra och är godast att servera nybakade med vitlökssmör.
Mina baguetter
25 g jäst
2 1/2 dl vatten, 37 grader
1 tsk salt
1 msk olivolja
1 msk flytande honung
2 dl havregryn
1 dl fint rågmjöl
2 dl rågsikt
ca 2 dl vetemjöl
1. Lös upp jästen med vattnet i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser.
2. Arbeta samman degen ordentligt, gärna i bakmaskin eller med hjälp av elvispens degkrokar. Ju mer degen knådas, desto luftigare blir baguetterna.
3. Låt jäsa under bakduk i ca 30-60 minuter.
4. Stjälp upp degen (den ska vara kladdig) på mjölat bakbord och dela den i två delar. Forma försiktigt två baguetter, vrid dem ett varv och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
5. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
6. Grädda i 225 grader ca 25 minuter.
Eriks vitlökssmör
50 g smör eller margarin
1 vitlöksklyfta
salt
1. Mosa smöret/margarinet mjukt med en gaffel.
2. Pressa i vitlöksklyftan. Salta.
3. Rör ihop med gaffeln.
4. Gör en rulle av vitlökssmöret.
5. Låt stå svalt en stund före servering.
Mums det brödet med smöret skulle jag kunna leva på!!!
SvaraRadera