torsdag 31 januari 2013

Herrgårdskaka

En extra god sockerkaka med vaniljfyllning. Lyxa till det och servera med grädde och bär så blir det som en snabb och enkel tårta!

Herrgårdskaka
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl sjudande vatten

Fyllning:
125 g smör eller margarin
1 dl mjölk
4 msk vaniljsocker

1. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl och bakpulver och sikta försiktigt ner i smeten. Tillsätt sjudande vatten och rör smeten slät. 
2. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (gör 2/3 sats om du har en 19 cm form). 
3. Grädda kakan i 200 grader ca 30 minuter, känn med en sticka så att den är torr inuti. Låt kakan vila några minuter i formen, stjälp sedan upp den på ett galler och låt svalna medan du gör fyllningen. 
4. Smält matfettet i en kastrull, tillsätt mjölken och låt sjuda i 1-2 minuter. Vispa ner vaniljsockret och låt stå i några minuter. 
5. Dela kakan i två bottnar. Häll fyllningen över båda bottnarna och lägg ihop dem med krämen mot varandra. Låt gärna stå några timmar i kylen övertäckt med plastfolie. Pudra florsocker över kakan innan servering. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar