onsdag 16 maj 2012

Dinkelbaguetter

Grova baguetter med nyttigt dinkel som ger god smak och högt näringsinnehåll. Den långa jästiden ger ett smakrikt och luftigt bröd.

Dinkelbaguetter
12,5 g jäst
2 1/2 dl kallt vatten
1/2 tsk salt
1 msk olja
1 dl rågkross
3 dl dinkelmjöl fullkorn
ca 4 dl dinkelsikt

1. Smula jästen i en bunke. Rör ut den i det kalla vattnet. Tillsätt salt, olja, rågkross, dinkelmjöl och det mesta av dinkelsikten. Knåda degen länge, helst i maskin, tills den är smidig. Tillsätt eventuellt mer mjöl under knådningen.
2. Låt jäsa under bakduk ca 2 timmar. Arbeta ner degen i bunken och låt jäsa ytterligare 20-30 minuter i bunken.
3. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma 2 stora baguetter eller 4 mindre. Lägg på plåt (gärna baguetteplåt) med bakplåtspapper. 
4. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. 
5. Grädda i 225-250 grader ca 15 minuter. Låt svalna under bakduk på galler. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar