Välkommen till min blogg!

Välkommen till min blogg!

onsdag 27 juli 2011

Chokladmuffins

Dessa chokladmuffins går supersnabbt att göra och är rena drömmen för chokladälskare. Det går bra att blanda alla möjliga chokladsorter i smeten. Ju mer choklad, desto bättre!

Chokladmuffins
125 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 ägg
1 1/2 dl mjölk
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl siktat kakao
Chokladbitar 

1. Rör smör och socker smidigt och rör sedan i äggen, ett åt gången. 
2. Blanda ner mjölk, vetemjöl, bakpulver, kakao och chokladbitar och häll smeten i muffinsformar. 
3. Toppa med lite extra chokladbitar. 
4. Grädda i 175 grader ca 20 minuter. 


söndag 17 juli 2011

Frukostbröd med mathavre

Det här brödet är perfekt om man vill ha nybakat bröd på morgonen men inte har tid att baka. Det kan nämligen förberedas kvällen innan och så skjutsar man bara in det i ugnen på morgonen. Tack vare den långa jästiden blir brödet luftigt och mjukt. Mathavren ger fibrer, fullkorn och ett lätt tuggmotstånd.

Frukostbröd med mathavre
1/4 paket jäst
3 dl kallt vatten
1/4 dl flytande margarin eller olja
2 msk linfrö
1 dl mathavre
1 tsk salt
1 tsk malen brödkrydda
1 tsk ättiksprit
1 msk brödsirap
3 dl grovt rågmjöl
ca 4 dl vetemjöl

1. Lös upp jästen i vattnet i en bunke.
2. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta den väl. Degen ska vara ganska lös.
3. Skrapa ner degen i en bakform, smord eller med bakplåtspapper. Tryck till den och strö över lite mjöl. Täck med plastfolie och låt stå i kylskåp ca 10 timmar.
4. Ta fram formen och låt stå i rumstemperatur medan ugnen värms upp till 200 grader.
5. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Min äppelpaj deluxe

Den här äppelpajen gjorde jag när vi hade gäster förra veckan. Jag ville ha en extra lyxig paj med både botten och smultäcke, men hittade inget bra recept så det här har jag hittat på själv. Det blev en riktig favoritpaj och mycket uppskattad!

Min äppelpaj deluxe
Pajdeg:
150 g smält margarin
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 krm salt
1/2 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malen kanel

Fyllning:
3 äpplen
1 msk potatismjöl
1 tsk malen kanel
1 msk ljust muscovadosocker

Smuldeg:
100 g kallt margarin
1 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
1/2 dl farinsocker
2 dl havregryn
1 tsk vaniljsocker

1. Blanda de torra ingredienserna till pajdegen. Tillsätt det smälta margarinet och blanda till en deg.
2. Tryck ut degen i en pajform, gärna med löstagbar kant.
3. Förgrädda pajskalet i 175 grader ca 10 minuter.
4. Skala, kärna ur och skär äpplena i skivor. Lägg dem i en bunke och tillsätt potatismjöl, kanel och muscovadosocker. Blanda försiktigt. Fördela frukten i pajskalet.
5. Smula ihop alla ingredienser till smuldegen och strö den över pajen.
6. Grädda i 175 grader ca 25 minuter.

Servera med vaniljvisp eller glass!

tisdag 12 juli 2011

Jordgubbssemlor

Vem har sagt att man inte kan äta semlor på sommaren? Jag hittade några semmelbullar i frysen och innovativ som jag är gjorde jag en sommarvariant med jordgubbssmak. Allra godast blir det förstås med färska jordgubbar men det var gott med jordgubbssylt också!

Jordgubbssemlor
Bullar:
25 g jäst
100 g margarin eller smör
2½ dl mjölk
1 ägg
1 dl socker
2 krm salt
2 krm hjorthornssalt
7 dl vetemjöl
1 ägg till pensling

Fyllning:
100 g mandelmassa
3 msk mjölk
Mosade jordgubbar eller jordgubbssylt

Garnering:
2 dl vispgrädde
Mosade jordgubbar eller jordgubbssylt
Florsocker

1. Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
2. Tillsätt resten av degvätskan, ägg, socker, salt, hjorthornssalt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter.
3. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.
4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i ca 10 bitar. Forma varje bit till en slät bulle som läggs på en bakpappersklädd plåt. Låt bullarna jäsa övertäckta ca 20 minuter. Pensla sedan med uppvispat ägg.
5. Grädda mitt i ugnen i 250°C, ca 10 minuter. Låt bullarna svalna på galler.
6. Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite av inkråmet. Riv mandelmassan på rivjärn och blanda med inkråm, mjölk och mosade jordgubbar eller jordgubbssylt. Fyll tillbaka i bullarna.
7. Vispa grädden fast och blanda med mosade jordgubbar eller jordgubbssylt. Klicka eller spritsa jordgubbsgrädden på bullarna och lägg på locken.
8. Pudra över florsocker och servera.

söndag 3 juli 2011

Chilimarinerade räkor

De här räkorna blir jättegoda, de är söta samtidigt som de har lite sting. Servera i en sallad eller bara med ett gott bröd och majonnäs. Marinaden är god att doppa brödbitar i också!

Chilimarinerade räkor
350 g räkor med skal
1/2 dl olivolja
2 msk sweet chilisås
1 msk curry
2 tsk citron- eller limesaft
Flingsalt chili
Peppar

1. Skala räkorna.
2. Blanda ihop marinaden i en skål, smaka av med salt och peppar.
3. Vänd ner räkorna så att de täcks helt av marinaden. Låt stå och dra i ca 30 minuter.

Blåbärspaj med kolasmak

Jag har nyligen upptäckt en ny bakfavorit, nämligen muscovadoråsocker. Det finns både ljust och mörkt men det är bara det ljusa jag har testat hittills. Det ljusa ger en smak av smörkola medan det mörka ska dra lite åt lakritshållet.

Blåbärspaj är alltid gott men den här pajen är något utöver det vanliga. Kolasmaken blir ljuvlig tillsammans med blåbären! Jag testade också att lägga äppelskivor över halva pajen och strö lite kanel över, vilket också blev väldigt gott.

Blåbärspaj med kolasmak
5 dl blåbär
1 1/2 dl ljust muscovadoråsocker
2 msk potatismjöl
Deg:
125 g kallt smör
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 1/2 dl strösocker
2 msk ljust muscovadoråsocker
1 msk vatten

1. Börja med pajdegen. Skär smöret i bitar och blanda det med mjöl, socker och muscovadoråsocker.
2. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
3. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Ställ i kylen i 30 minuter.
4. Blanda muscovadoråsocker och potatismjöl i en bunke. Tillsätt blåbären och rör runt. Häll ut blåbären i pajformen.
5. Grädda pajen mitt i ugnen i 175 grader ca 30 minuter.

Servera med vaniljvisp eller vaniljglass!

Ugnsstekt fläskfilé med sommarsallad

Nu i sommarvärmen känns det fräscht att skippa potatisen och servera en bit kött enbart med en sallad. Erik stod för tillagningen av köttet och jag gjorde salladen. Fläskfilén blev så saftig och mör att den nästan smälte i munnen och smaken var otroligt god, han kan mästerkocken min!

Ugnsstekt fläskfilé med sommarsallad
ca 300 g fläskfilé
1 rödlök
6 cocktailtomater
6 färska champinjoner
Creme fraiche
Ost

Marinad:
Olja
Sweet chilisås
Hickorysås
Honung
Vitlök
Hickorysalt
Grillkrydda
Pepparmix

Sommarsallad
Isbergssallad
Tomat
Gurka
Fetaost
Honungsmelon
Nektarin
Rosépeppar

1. Börja med att blanda ihop ingredienserna till marinaden i lämpliga mängder i en plastpåse. Skär fläskfilén i två bitar och låt den marinera i plastpåsen i minst 30 minuter.
2. Bryn fläskfilén snabbt i en grillpanna runt om och lägg i en ugnsform.
3. Hacka rödlöken och dela cocktailtomaterna och champinjonerna i bitar. Stek lök och champinjoner hastigt. Fördela lök, champinjoner och tomater runt fläskfilén i ugnsformen.
4. Klicka över lite creme fraiche och hyvla över några ostskivor över fläskfilén.
5. Stick en stektermometer i den tjockaste delen av köttet. Stek i ugnen i 200 grader tills termometern visar 65 grader. Ta ut köttet och låt det vila i ca 10 minuter täckt med aluminiumfolie.
6. Skölj ingredienserna till salladen, skär i lämpliga bitar och blanda ihop i en skål. Strö över rosépeppar.

Servera fläskfilén med salladen, baguette med vitlökssmör och eventuellt en klick bearnaisesås!

Cookie rabarberpaj

Den här pajen påminner lite om amerikanska cookies som jag älskar. Den syrliga rabarbern tillsammans med de krispiga nötterna och det söta, kolasmakande muscovadosockret går fantastiskt bra ihop!

Cookie rabarberpaj
500 g rabarber
70 g pekannötter (jag tog hasselnötter istället)
100 g rumsvarmt smör
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl + 3/4 dl ljust muscovadoråsocker
1 krm salt
1 msk majsstärkelse (Maizena)

1. Hacka nötterna grovt. Lägg smör, mjöl, bakpulver, 1 dl muscovadoråsocker, nötter och salt i en bunke. Blanda ihop med händerna till en sammansatt och smidig deg.
2. Skala av det yttersta skiktet på rabarbern och skär stjälkarna i ca 1 cm stora bitar. Fördela rabarbern i en pajform (ej av aluminium eftersom oxalsyran i rabarber frigör aluminium och drar till sig det, vilket gör det skadligt att äta). Strö över 3/4 dl muscovadoråsocker och majsstärkelse och blanda runt.
3. Fördela degen över rabarbern i oregelbundna bitar.
4. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 25 minuter.

Servera med vaniljvisp, vaniljglass eller lättvispad grädde!

Äggmacka á la Erik

Det här är Eriks specialité, han gör världens godaste äggmackor!

Äggmacka á la Erik
1 skiva fiberrost
1 skiva rökt skinka
1 ägg
Tomatskivor
Ost
Smör
Senap
Gräslök, persilja eller andra örtkryddor, t.ex. basilika
Flingsalt och svartpeppar

1. Bred smör och senap på brödskivan. Hyvla ost över.
2. Stek ägget, skinkan och tomatskivorna. Lägg det över osten på mackan.
3. Stek äggmackan i rikligt med olja tills den är gyllenbrun. Om man vill ha den matigare kan man lägga på en skiva bröd till och steka dubbelmackan på båda sidorna.
4. Krydda!